maandag 30 maart 2015

1A Leesautobiografie

Leesautobiografie van Annemarie de Boer

Ik ga zometeen aan u vertellen wat mijn leeservaring is. 

Bij mij thuis werd er voor gelezen vanaf dat ik heel klein was. Ik vond boeken als Dikkie dik erg leuk en grappig. Daar werd dan ook veel uit voorgelezen. Ik herinner me nog goed dat er ook uit de boeken: Sneeuwwitje, Borre, Polo en de konijnen, Wie wil mijn ui, Bobbi, klein duimpje, Noach en lees je mee veel werd voorgelezen. Tegenwoordig vind ik het niet leuk om een boek twee keer te lezen, daarentegen lazen mijn ouders mij vroeger tig keer dezelfde boeken voor.
Ik hield toen ik klein was erg van Sinterklaasliedjes en K3, dit zong ik vaak.  Dit is een stukje van de tekst van het liedje "Alle kleuren" van K3:

Van Afrika tot in Amerika.
Van op de Himalaya tot in de woestijn.
Van Afrika tot in Amerika.
Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn. 
Strek je hand naar me uit, leg ze in de mijne.
En laat ons dromen van betere tijden
Is je huid donkerder of bleker dan de mijne.
Laat ons proberen elkaar niet te vermijden! 


Op mijn basisschool werd niet heel veel voorgelezen. Wel kan ik me nog 1 boek herinneren: "De griezels". Dit vond ik een Superleuk boek. Later heb ik dit boek dan ook zelf gekocht omdat ik het nog een keer thuis wilde lezen.
Op de basisschool heb ik vaak "Hoe overleef ik..." Boeken gelezen. Ik vond deze boeken erg leuk omdat ze erg realistisch zijn. Ook vond ik de boeken leuk omdat het echte meidenboeken zijn. Thuis las ik deze boeken ook dat maakte dat ik het nog leuker vond. 

Vroeger toen ik heel klein was hield ik erg van boeken die echt voor mijn leeftijd bedoeld waren. Ze werden dan vaak meerdere keren voorgelezen. Daarna begon ik al best vroeg met het lezen van Hoe overleef ik... boeken. Deze waren toen nog niet helemaal voor mijn leeftijd bedoeld, maar ik vond ze wel erg leuk. Ik las alles gewoon een keer net zoals nu. Tegenwoordig lees ik avontuurlijke boeken die niet helemaal voor mijn leeftijd zijn bedoeld. Ze zijn meestal voor iets oudere doelgroepen bedoeld. Ik houd erg van dit soort boeken. Mijn lees smaak is erg veranderd: vroeger las ik een boek heel vaak, dat ging al snel over. Ik hield van boeken die voor mijn leeftijd bedoeld waren, dat werden al snel boeken die voor iets oudere kinderen bedoeld waren. En nu zijn het boeken die voor een stuk oudere kinderen bedoeld zijn. Ik las graag grappige niet spannende boeken, nu lees ik graag avontuurlijke boeken.
Ik lees nog steeds graag boeken. Ik lees graag realistische avontuurlijke boeken die voor oudere doelgroepen bedoeld zijn. Ik lees deze boeken graag omdat ik andere boeken kinderachtig vond worden. Ik las een keer een boek dat voor oudere doelgroep bedoeld was en ben er niet mee gestopt. Als het geen avontuurlijk boek is vind ik het meestal maar een saai boek, ik kijk er dan niet naar uit om weer te gaan lezen. Met spannende boeken heb ik dit wel.
Boeken met een spannende niet veel zeggende kaft trekken mij aan. Ik lees dan vaak eerst de achterkant van het boek, als ik die spannend vind ga ik het boek lezen. Ik ben erg nieuwsgierig daarom vind ik het leuk als het boek een spannende achterkant en kaft heeft. Dan heb ik snel zin om te lezen.
In de bovenbouw verwacht ik realistische boeken te lezen die dikker zijn en nog veel spannender zijn dan ik nu lees. Ik denk dit omdat ik verwacht veel meer werk te hebben in de bovenbouw, als ik dan geen dikker boek heb is het niet meer werk. Ik denk ook dat we minder mogen kiezen welk boek we gaan lezen. Het lijkt mij leuk om een detective te lezen in de bovenbouw.
Ik lees best veel. Ik houd van lezen. Ik houd van lezen omdat ik weet dat als je het veel doet dat je betere woordenschat en spelling krijgt. Ook vind ik het leuk om het voor mijn plezier te doen. Ik lees iedere avond wat, ik lees niet overdreven veel maar ik doe het wel. Ik lees niet super veel omdat ik daar niet veel rijd voor heb. Wel vind ik leuk dus doe ik het wel. Ook vind ik het leuk om drie keer per jaar een boek voor school te lezen. Uit mijzelf begin ik vaak niet met het lezen van een boek, maar als het voor school moet bind ik het wel heel leuk. Ik vind het wel een beetje veel werk als we van ieder boek een verslag moeten maken. Het lezen zelf vind ik wel erg leuk

Dit was mijn leesbiografie,
Annemarie