zondag 21 juni 2015

Leesverslag klas 1A "13 Enveloppen & 1 rugzak"

Inleiding

Ik heb het boek 13 enveloppen & 1 rugzak gekozen omdat ik houd van onbekende boeken en auteurs. Niemand die ik ken kent dit boek volgens mij. Ook heb de achterkant van het boek gelezen, deze was interessanter en leuker dan andere boeken. Het was niet zo dat de voorkant mij erg trok, maar door het leuke verhaal op de achterkant wilde k het boek graag lezen. Ook gaat het boek over reizen door allerlei grote steden, zelf houd ik ook erg van reizen dus hierdoor leek het mij ook een erg leuk boek.
In mijn leesverslag staan:
  • De zakelijke gegevens
  • Een samenvatting
  • Mijn mening over het boek
  • Korte verwerkingsopdracht: maak een nieuwsbericht
  • Lange verwerkingsopdracht: maak een toets van het boek

 

Zakelijke gegevens

Titel: 13 enveloppen & 1 rugzak
Oorspronkelijke titel: 13 Little blue envelopes
Auteur: Maureen Johnson
aantal pagina's: 254
Uitgeverij: De Fontein
Plaats van uitgeverij: Baarn
Oorspronkelijke uitgeverij: HarperCollins Publishers 
Plaats van oorspronkelijke uitgeverij: New York
jaar van uitgave: 2009


Samenvatting

Het boek 13 enveloppen & 1 rugzak gaat over Ginny: een meisje van 17 jaar oud.  Ginny's tante: Peg is weggelopen. Meer dan een half jaar lang leek het alsof tante Peg van de aardbodem verdwenen is. Tot na een tijdje gebeld wordt door een dokter uit Engeland, tante Peg is overleden. Ze had kanker gekregen, alles was heel snel gegaan en ze hadden er alles aan gedaan om haar te redden, maar tevergeefs.

Als Ginny van haar tante 13 enveloppen ontvangt met instructies, regels en geld om een vliegticket naar London te kopen, weet ze dat er iets spannends staat te gebeuren. De regels luiden: Neem alleen mee wat in je rugzak past, neem geen reisgidsen of andere taalhulpmiddelen mee, neem geen extra geld mee, neem geen elektronische hulpmiddelen mee. Wat ze niet weet, is dat de reis haar leven drastisch zal veranderen. Samen met de regels die haar tante voor haar heeft opgesteld, storten de enveloppen haar in een groot avontuur.
Op elke brief staat een opdracht, overal waar ze komt moet ze er een uitvoeren. De brieven leiden Ginny onder meer naar London, Edinburgh, Rome, Parijs, Amsterdam, Kopenhagen en Korfu. In London moet Ginny eerst naar haar logeeradres. Daarna moet ze achter de code van de pinpas zien te komen. Ze heeft nog een opdracht in London: besteed 500 pond aan een artiest. Na lang zoeken vind ze een toneelstuk-schrijver. Ze koopt zoveel kaartjes tot de 500 pond op is. Na dat ze dit heeft gedaan zijn ook de kaartjes op. Nadat ze drie keer naar het stuk is geweest, is ze verliefd op de student die de stukken schrijft. In Edinburgh moet Ginny een beroemde schilderes ontmoeten en bij haar blijven slapen. De jongen die het toneelstuk had geschreven: Keith zag Ginny ook wel zitten en ging mee naar Edinburgh. Na Edinburgh kwam Rome. Hier moet ze de Vestaalse maagden bekijken. Daarna moet ze nog een opdracht doen in Rome: een Romeinse jongen uitnodigen om een stuk cake te eten. Na Rome komt Parijs, hier moet Ginny naar het Louvre gaan. Nadat ze in het Louvre is geweest, moet ze een café opzoeken waar haar tante ooit heeft gelogeerd. Na Parijs komt Amsterdam. In Amsterdam moet Ginny naar een logeeradres waar haar tante ook is geweest. Eenmaal daar aangekomen is de destijdse eigenaar verhuisd, dat wordt dus een pension. Maar naar dat logeeradres gaan is niet de enige opdracht, ook moet ze naar het Rijksmuseum gaan. In het Rijksmuseum moet Ginny naar een onbekende voor haar vragen: Piet. Hij moet uitleg geven over de Nachtwacht. Na Amsterdam is Kopenhagen aan de beurt. Ze moet er naar toe en voordat ze weg vliegt moet ze haar vluchtinformatie mailen naar een adres. De ontvanger van dit mailtje haalt haar op van het vliegtuig. Na Kopenhagen is haar een-na-laatste bestemming aan de beurt: Korfu. Maar hier loopt het helemaal uit de hand. Samen met andere jonge toeristen gaat ze zwemmen. Ginny's tas wordt gestolen met de laatste belangrijkste brief er in. Ze belt met iemand anders telefoon de man op waar ze in London is verbleven. Hij zorgt ervoor dat ze een vliegticket terug naar London krijgt. Terug in London wachten  haar twee verrassingen: de jongen op wie ze verliefd is en het ware verhaal van haar tante. Richard de man waar bij Ginny verblijft, blijkt na dat haar tante is weggelopen getrouwd te zijn met haar. Ze kan dit niet aan en loopt weg. Ze loopt naar Keith. Ginny en Keith hebben vanaf nu echt verkering.







Mening




Ik vind het boek erg realistisch. Omdat overal, alle plekken waar Ginny komt echt bestaan. Maar ook Ginny's gevoelens zijn realistisch. Als Richard ineens vertelt dat hij haar oom is kan ze het even niet aan. Dat vind ik een erg realistische reactie.


Fragment 1:


"Ginny en de andere toeristen liepen door een gang naar het Romeinse Forum. Het Forum zal eruit als een heel oud gebouw waar iemand een reusachtige bowlingbal door heen had laten rollen. Een paar zuilen waren weliswaar gebarsten en gerodeerd, maar stonden nog overeind. Van andere was niet veel meer over dan een stompje die de grond omhoog stak,als eigenaardige stenen boomstronkjes. Oeroude gebouwen stonden aan de rotsachtige randen van andere, nog oudere gebouwen."
(120)




Ook vind ik dat het een origineel verhaal heeft. Je hoort vaak dingen over een meisje die op haar 17de op reis gaat, maar dat is niet zomaar een reis. Ook merk je dat de mensen die Ginny tegenkomt onderweg het ook een raar verhaal vinden. Dat is grappig.


Fragment 2:

"Het had bijna de hele rit gekost om het verhaal in grote lijnen uit te leggen. Ze moest helemaal bij  het begin beginnen: bij New York, bij het " Vandaag woon ik in..."- spelletje van tante Peg. De gebeurtenissen van de kaatste maanden - het telefoontje van Richard, het afschuwelijke weeë gevoel, de rit naar het vliegveld om het lichaam op te halen - vatte ze kort samen, en toen begon ze met het interessante deel: het pakket enveloppen dat ze had gekregen. Ze wachtte op Keiths overdonderende reactie, maar het enige wat hij zei was: " Dat is eigenlijk bullshit, hè?" "Wat?" "Dat excuus dat ze kunstenares was. Als je het al een excuus kunt noemen." "Het is moeilijk te begrijpen als je haar niet hebt gekend," zei ze. Ze deed haar uiterste best om luchtig te klinken. " ik hoef haar helemaal niet te kennen. Het is bullshit. Ik weet hoe bullshit eruit ziet. Hoe meer je me over je vertelt, hoe minder aardig ik haar vind."
(215)


Het verhaal maakte me ook nieuwsgierig. Bijvoorbeeld of ze weer met Keith verkering krijgt. En of haar tante nog leeft. Ze hebben het boek nieuwsgierig gemaakt door niet alles helemaal te vertellen. Haar tante zegt dat ze ziek is, maar door die brieven geloof je niet dat ze dood is. Toen werd ik nieuwsgierig: leeft ze nou wel of leeft ze niet? Zal Ginny haar nog zien of zal Ginny haar niet meer zien?

Fragment 3:

" Lieve Ginny,
Laten we niet langer om de hete brij heen draaien. We hebben het er tot nu toe niet over gehad, maar het wordt hoog tijd. Ik werd ziek. Ik zal alleen maar zieker worden. Ik vind bet niet leuk, maar het is niet anders - en het is altijd beter om dingen meteen onder ogen te zien. Nooit gedacht dat je mij dat zou horen zeggen, hè? Maar het is echt zo."
(149)

Opvallendste fragment


Het opvallendste fragment vond ik dat Ginny in Amsterdam was. Zelf bekijk je Amsterdam heel anders dansen toerist. Ginny zou een verblijf hebben bij iemand maar die was verhuisd dus moest ze een jeugdherberg zoeken. Het was raar om te zien dat ze in Amsterdam in een hele vieze jeugdherberg terecht kwam. Overal waar Ginny komt heeft ze een goed verblijf, behalve in Amsterdam. Ik had niet verwacht dat het zo erg zou zijn:


Fragment op pagina 164/165:


"In het gebied rond het station waren er jeugdherbergen in overvloed. Ze zagen er allemaal een beetje sjofel uiten er hingen borden die er eerder uitzagen alsof ze bij een skateboardwinkel hoorden dan bij een plaats om te overnachten. Ze probeerde er een paar, maar ze waren allemaal vol. Uiteindelijk ging ze naar binnen bij een jeugdherberg die De Appel heette. Het voorste deel van De Appel was een cafeetje. Er stonden een paar oude banken en tuindecoraties: gipsen cupido's, vogelbakjes met zuurtjes erin, roze flamingo's. Er stond een reggae-album op en de zoete geur van goedkope wierook hing in de lucht. Er liep een band van groene, gele en rode verf over de muur - de kleuren van de Jamaicaanse vlag - en overal hingen scheve posters van Bob Marley.
Het leek net alsof ze het kastje van een wieroker binnen was gestapt.
Het café deed ook dienst als balie.ze hadden wel een kamer vrij, als Ginny tenminste bereid was om voor twee nachten vooruit te betalen.
'Kamer veertien,' zei de man terwijl hij iets op een systeem kaartje schreef. 'Derde verdieping.' Ginny had nog nooit van haar leven zo'n steile trap gezien - en er waren wel een miljoen treden. Ze was helemaal buiten adem toen ze na die drie trappen haar verdieping had bereikt. De kamernummers stonden op tekening van wietbladeren die op de deur waren geschilderd. Pas toen ze bij kamer veertien stond, besefte ze dat ze geen sleutel had gekregen. Ze zag al snel waarom: er zat geen slot op de deur.
Het eerst wat Ginny opviel, was de sterke geur van schimmel en de onplezierige wetenschap dat de vloerbedekking waarschijnlijk vochtig aanvoelde. Er stonden veel te veel bedden in de kamer, en ze waren allemaal bedekt met een plastic hoes. Bij een van de bedden stond een meisje haastig haar spullen in haar rugzak te proppen. Ze hees hem op haar rug en liep snel naar de deur."



Korte verwerkingsopdracht (4)

(Amsterdam, Annemarie de Boer)

17-jarig New Yorks meisje reist door heel Europa.

Ginny heeft van haar tante de opdracht gekregen door heel Europa te reizen. Ze moet ondertussen allemaal opdrachten doen. Elke opdracht staat in een aparte brief. In totaal heeft Ginny 13 brieven.


Ginny is een 17-jarig New Yorks meisje dat van haar tante de opdracht heeft gekregen door heel Europa te reizen. Niet zomaar, ze heeft 13 brieven gekregen van haar tante, op iedere brief staat waarheen ze moet en wat ze moet doen. Als ze de opdracht voltooid heeft mag ze aan een volgende beginnen.

Er is veel ophef over Ginny en vooral over haar tante. Veel mensen vinden dat je een kind van 17 niet zomaar in haar eentje over heel de wereld kan laten reizen. ''Ginny komt op allerlei plekken in haar eentje, hier zouden allerlei dieven rond kunnen lopen. Ze is tenslotte nog maar 17,'' zei: Margaret Willemse, een Nederlandse vrouw van gemeente Amsterdam. Maar ook geloven veel mensen het verhaal niet. Dit zeggen mensen op straat: ''Ginny is pas 17 'niemand laat zijn kind dan alleen. Het is vast een fabeltje van de media, dan hebben die ook weer wat te vertellen.''
Ook zijn er ggoede kanten van het verhaal. Zo vindt minister van buitenlandse zaken van Amerika: ''Op die leeftijd wil een kind vrijgelaten worden en de wereld ontdekken, ik vind het een leuke manier. Goed bedacht van haar tante!'' 




Lange verwerkingsopdracht (1)

Je hebt het boek  ´13 enveloppen & 1 rugzak´ gelezen. Daar krijg je nu een toets over. Bij de eerste vijf waar/onwaar-vragen moet je het foute antwoord doorstrepen.




1)Ginny is 18. Waar/onwaar?


2) Ginny´s raakt haar tas kwijt op Korfu. Waar/onwaar?


3) Ginny krijgt 10 regels opgesteld van haar tante. Waar/onwaar?


4) Ginny overtreed de regels stiekem. Waar/onwaar?


5) Ginny´s tante is aan ouderdom overleden. Waar/onwaar?


bij de volgende vijf meerkeuze vragen moet je het goede antwoord omcirkelen.


6) Met welk voertuig heeft Ginny in deze reis NIET gereisd?
A. Auto
B. Boot
C. Trein
D. Vliegtuig


7) In welk land is Ginny geweest?
A. België
B. Canada
C. Frankrijk
D. Rusland


8) Op welke manieren probeert Ginny haar vriendin op de hoogt te houden van haar reis?
A. steiekem chatten
B. Bellen
C. Ze houdt een soort dagboek bij maar dan in brief vorm
D. Brieven


9) Wie blijkt Richard van Ginny te zijn?
A. Oom
B. Neef
C. Kennis
D. Opa


10) Wat is er gebeurd met degene waar Ginny in Amsterdam zou blijven slapen?
A. Overleden
B. Verhuisd
C. Boos geworden
D. Depressief geworden


Bij de volgende tien open vragen moet je zelf een antwoord bedenken.


11) Hoe noemt Ginny's tante zichzelf in de brieven?

12) Hoe heet Ginny's vriendje?


13) Hoeveel geld kreeg Ginny van de veiling?


14) Hoe heet de vriendin van Ginny


15) In welke plaats woonde Ginny's tante altijd?


16) In welke plaats woont Ginny?


17) Hoeveel brieven leest Ginny?


18) Wat voor ziekte had tante Peg?


19) Bij welk bedrijf werkt Richard?


20) Waar mag Ginny de vijfde brief openen?










Antwoordmodel;


1) Onwaar
2) Waar
3) Onwaar
4) Waar
5) Onwaar


6) A.
7) C.
8) A. C.
9) A.
10) B.


11) 'Je weggelopen tante'/ 'JWT'/ 'Je verknipte tante'/ 'uitgehongerde, lustzinnige tante'
12) Keith
13) 70 000 pond
14) Miriam
15) New York
16) New Jersey
17) 12
18) kanker
19) Harrods
20) Bij Mari


Bronvermelding

Voor een klein deel van mijn samenvatting heb ik deze bron gebruikt:
  • http://dizzie.nl/boek/13-enveloppen-en-1-rugzak-9026131712